duminică, 2 octombrie 2011

Muzeul Ceasului, propus pentru restaurare

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti ar putea fi reabilitat şi consolidat anul viitor. Cel puţin asta este intenţia Consiliului Judeţean Prahova, care este dispus să aloce pentru acest proiect aproape 300.000 de lei, din totalul de peste 6 milioane de lei cât reprezintă estimarea totală a cheltuielilor.

Muzeul_Ceasului

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, singurul de acest fel din ţară, are nevoie urgentă de a intra într-un program de reabilitare şi consolidare. Clădirea este deteriorată, iar din tencuiala exterioară au început să se desprindă bucăţi. Iar lucrul acesta a fost sesizat şi de ploieşteni. „Este un simbol al municipiului Ploieşti, iar reabilitarea lui ar trebui să fie realizată rapid. Ar fi păcat să nu existe preocupare pentru o asemenea clădire. Eu lucrez în Bucureşti şi mereu îmi invit colegii să vină la Muzeul Ceausului. La final de săptămână aici ar trebui să fie aglomeraţie, să existe vizitatori, mai ales din rândul elevilor”, ne-a mărturisit Ovidiu Dumitrescu, unul dintre ploieştenii care consideră că Muzeul Ceasului are nevoie de o consolidare urgentă. „Ne e teamă să nu ne pice tencuiala în cap. Aşa s-a ajuns. Bineînţeles că trebuie reabilitată clădirea”, era de părere şi Viorica Stan.

Fonduri pentru monument

Consiliul Judeţean Prahova încearcă să obţină fonduri europene pentru acest lucru. Lucrările sunt evaluate la peste şase milioane de lei. Suplimentar însă, din bugetul judeţului, trebuie asigurată cota de 2%, respectiv 126.000 de lei, dar şi aproape 172.000 de lei, contravaloarea lucrărilor neeligibile. Aleşii judeţeni au aprobat, de altfel, documentaţia de avizare a lucrărilor, care vor include, pe lângă consolidarea fundaţiei, şi realizarea finisajelor interioare şi exterioare, precum şi alte lucrări de conservare. Muzeul Ceasului, unic în reţeaua muzeelor din România, şi-a deschis porţile în 1963, iniţial într-o sală a Palatului Culturii. Ulterior, colecţia de ceasornice, adunate cu grijă de profesorul Nicolae Simache, a fost adusă în clădirea din apropierea Bulevardului Independenţei. Printre cele mai vechi piese din colecţie se află şi pendulele realizate în broz aurit, însă, tot aici, vizitatorii pot să vadă cadranele solare, ceasurile cu apă sau cu nisip, cutii muzicale care funcţionează cu mecanismele de la ceasornice, precum şi ceasurile bijuterii.

sursa: observatorulph.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu