joi, 3 februarie 2011

Cluj Arena – elemente de arhitectura II


Structura de rezistenţă a stadionului, cadre şi grinzi din beton armat monolit sau prefabricat, va fi acoperită cu diverse materiale ce vor contribui la formarea imaginii propuse prin concept.Astfel, închiderile pe zona subsolului S1 (±0.00), în zonele neacoperite de taluz (artificial creat pentru a camufla obiectul în vederea reducerii impactului vizual), vor fi din zidărie BCA de 30 cm., cu sistem termoizolant şi cu tâmplărie de aluminiu. Unele spaţii tehnice de la acest nivel vor fi protejate cu usi-rulou metalic sau cu panouri fixe din grilaj.
Învelitoarea şi faţadele stadionului vor fi preponderent metalice, din tabla de aluminiu mulate pe forma obiectului, o suprafaţă cu un aspect deosebit, in doua tonuri sidefate, care isi vor schimba culoarea in functie de lumina naturala.Totodată învelitoarea va avea si portiune din policarbonat, continuată cu fâşii din tabla de aluminiu pe forma obiectului, portiune care va face trecerea gradual de la suprafetele neacoperite la cele acoperite opac.
Faţadele vor consta dintr-o grafică realizată prin diversele modelari ale unor panouri si fasii din aluminiu, tratate în moduri diferite, perforate pentru a conferi transparenta obiectului şi pentru a crea un spectacol vizual în momentele în care stadionul este iluminat din interior. Obiectul se va comporta asemnea unui urias corp de iluminat ambiental, oferind in diverse combinatii de lumina un reper vizual al orasului. 
Spectaculos şi util: în patru locaţii aferente îmbinărilor dintre obiecte (tribuna 1, peluza 1, tribună 2, peluza 2) sunt prevăzute spaţii pentru amplasarea de mari panouri multimedia cu afişaj LED, utilizabile în scopuri comerciale si entertainment.
Arhitectural, finisajele prevăzute vor reflecta ideea de dinamism, rezistenta şi utilizare periodică a stadionului.
Suprafeţele interioare vor fi vopsite într-o singură culoare (alb), avand in anumite zone indicate de arhitecti insertii de alte material de placare sau finisaj.
Tavanele vor completa ambianta propusa in proiect, fiind prezente atat pe spatiile exterioare de circulatie ale publicului, sub forma unor lamele orizontale, cat si in interioarle spatiilor VIP, sub forma de tavane extensibile sau variate alte tipuri de lamele si panouri.
Tâmplăriile de aluminiu (profile Alumil) vor fi de culoare gri antracit, cu geam termoizolant clar sau mat cu foaie exterioară duplex.
Pardoselile vor fi executate în funcţie de zonificare: în zonele interioare de trafic intens predomina covorul PVC si rasini epoxidice, iar în zonele exterioare şi de circulaţie acestea vor fi acoperite de răşini epoxidice antiderapante. În zonele de circulaţie ale sportivilor din interiorul clădirii este prevăzută o acoperire cu o pardoseală specială pentru rezistena la crampoane, iar în spaţiile destinate grupurilor sanitare şi duşuri vor fi prevăzute placări cu plăci ceramice şi gresii antiderapante. Se va folosi de asemenea mocheta (compactă, buclata, antistatica, uşor de curăţat, rezistenţă) în unele zone de trafic intens şi birouri. Spatiile VIP si VVIP vor avea drept pardoseli parchet din lemn natural pentru un trafic intens si pardoseli poliuretanice cu insertii de culoare.
La cota +7.92, etaj I, suprafeţele de beton elicopterizat (tratate antipraf şi la rezistenţă la uzura cu particule de cuarţ) vor fi particularizate prin aplicarea de culoare (suprafeţele, locaţiile se stabilesc de către colectivul de arhitecţi) cu vopsitorii pe bază de răşini epoxidice aplicate în două straturi.
O categorie aparte o reprezintă pardoselile tehnice, care camuflează instalaţiile electrice şi de apă sau tubulaturile pentru aerul condiţionat şi care vor fi supraînălţate prin tehnologii adecvate.
Pardoselile elastice destinate sporturilor de sală, specifice fiecărui tip de sport practicat, vor fi sisteme alese şi agreate de Federaţia Romană de Sport.
        
In premieră, prezentăm câteva elemente ale finisajelor exterioare şi interioare din cadrul noului stadion al judeţului Cluj, Cluj Arena : închideri cu geamuri termoizolante, tencuieli interioare, grup sanitar finisat la peluza 2, cota +7.92. In imagini apar diverse probe de materiale, o parte din ele fiind pastrate in finisarea ulterioara a tuturor grupurilor sanitare pentru public, iar o alta parte din finisaje si echipamente fiind in aceasta faza in teste sau probe.
Sursa: cluj-am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu